BosanskiEnglish
 
     
» Gljive

Na područjima Goražda, Prače, Višegrada, Rogatice, Čajniča, Rudog , Miljevine i Kalinovika  Keystone vrši otkup svih vrsta jestivih  gljiva, svježih i osušenih.

Keystone takođe u vlastitim otkupnim stanicama i pogonima  radi sortiranje- klasiranje, sušenje, pakovanje, salamurenje  i  konačnu pripremu gljiva za plasman na domaćem i inostranom tržištu.

Šta su gljive: Gljive su neobično raznovrstan i nedovoljno proučen svijet.
U odnosu na čovjeka mogu biti:

  • bezuslovno jestive (upotrebljive u svježem stanju),
  • uslovno jestive (upotrebljive samo ako su termički obrađene),
  • nejestive (zbog ukusa ili konzistencije),
  • bezuslovno otrovne (bez obzira na način obrade) i ljekovite.


Gdje rastu gljive: Gljive rastu po našim šumama i livadama i predstavljaju pravo bogatstvo naših krajeva.

Kad rastu gljive: Gljive rastu u proljeće, ljeto, jesen i zimu, ali ne svake godine u obilju. Njihov rast zavisi prvenstveno od klimatskih uslova (kiša, temperatura zraka i zemljišta), ali i od načina branja.

Prikupljanje gljiva: Za prikupljanje gljiva treba koristiti pletene korpe ili kutije. Nipošto ne treba, u ovu svrhu, koristiti plastične vreće, pregače, marame ili mrežaste vreće, jer se gljive u njima oštećuju, gnječe, gube prvobitni izgled i oblik, te se lako i brzo kvare. Prije stavljanja u korpu svaku gljivu tj. njen držak i ako je potrebno klobuk, očistimo od zemlje i drugih stranih tijela, te odstranimo nagrižene dijelove. Ukoliko nismo u mogućnost ubrane gljive odmah preraditi treba ih izvaditi iz korpi i poredati na hladnom i prozračnom mjestu radi čuvanja. Pošto gljive u polju ostaju u dobrom stanju 4-5 dana nakon nicanja netreba ih brati po lošem i kišovitom vremenu, a također treba izbjegavati berbu posve mladih i sitnih gljiva. Beremo mlade i jedre primjerke. Sve stare i mekane gljive treba ostaviti radi daljeg razmnožavanja. Gljive treba brati lagano i pažljivo. Ne treba ih čupati niti rezati nožem.

Prerada gljiva: Prerada tj. način prerade zavisi od vrste gljive kao i od udaljenosti mjesta branja od mjesta otkupa. U daljnjem tekstu pri opisu pojedinih gljiva naveli smo i načine prerade. Ovdje još jednom naglašavamo da svaka gljiva, bez obzira na način prerade, mora prije prerade biti detaljno očišćena od zemlje i drugih primjesa. Zavisno od vrste gljive i vremena branja za 1 kg suhe gljive potrebno je 6-12 kg svježe gljive. 

KONCEPT RADA KEYSTONE D.O.O
  • proizvodnja ljekovitog bilja, gljiva, te unapređenje proizvodnje autohtonih sorti voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda,
  • certificiranje proizvodnje na organsku i halal proizvodnju,
  • otkup: a/ ljekovitog bilja, b/ gljiva, c/ voća i povrća,
  • prerade i pakovanja istih,
  • plasman otkupljenih proizvoda poznatim kupcima,
  • edukaciju seoskih domaćinstava u okruženju.