BosanskiEnglish
 
     
» Smrčak
Oblik: različit - loptast, jajolik ili stožast zavisno od vrste, ali su sve vrste smrčka jednako cijenjene i kvalitetne. Površina je slična pčelinjem saću, različito obojena zavisno od vrste, klobuk i držak su srasli u jednu cjelinu i šuplji.

Klobuk: 4-8 cm, rebrast sa dubokim udubljenjima, žute, sive ili smeđe boje, donjim rubom srastao za držak i uvijek šupalj.

Držak: 4-6 cm x 2-3 cm, prema dnu širi, valjkast, svjetliji od klobuka.

Meso: Bijelo, voštano, specifičnog mirisa, bez posebnog okusa.

Stanište: raste rano u proljeće, odmah po otapanju snijega, na travnatim površinama, uz obale vodotoka, ispod drveća u mješovitim šumama, ali i u voćnjacima. Česta i brojna na terenima gdje je bilo požara.

Upotreba: svestrana, vrlo cijenjena gljiva, ne smijemo je konzumirati u savježem stanju.

Prerada: firme koje se bave otkupom kupuju svježi i suhi smrča. Bitno ga je prije sušenja dobro očistiti od zemlje. Šuši se na suncu ili nanizan na konac iznad peći u domaćinstvima ili pak u sušarama. Ispravno osušeni smrčak zadržava prvobitnu boju i miris. A čuvamo ga do prodaje u papirnoj ambalaži i na suhom mjestu.


KONCEPT RADA KEYSTONE D.O.O
  • proizvodnja ljekovitog bilja, gljiva, te unapređenje proizvodnje autohtonih sorti voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda,
  • certificiranje proizvodnje na organsku i halal proizvodnju,
  • otkup: a/ ljekovitog bilja, b/ gljiva, c/ voća i povrća,
  • prerade i pakovanja istih,
  • plasman otkupljenih proizvoda poznatim kupcima,
  • edukaciju seoskih domaćinstava u okruženju.