BosanskiEnglish
 
     
» Ašlama
Porijeklo i upotreba

Do sada je neopisana u dostupnoj literaturi, ali jako poznata sorta sa ovih krajeva. Kao i mnoge druge domaće sorte, skoro je potpuno nestala iz naših voćnjaka. Samo kod starih voćara ostalo je poneko stablo, kako bi joj se produžio vijek i ne bi potpuno nestala. Sazrijeva krajem maja. Sorta je dobrog kvaliteta zbog čega se koristi samo u svježem stanju.

Osobine stabla

Karakteristična je srednja bujnost ove sorte, široka i gusta, piramidalno okruglasta krošnja.
Osnovne skeletne grane rastu pod oštrim uglovima grananja, ali je lijepo obraslo sa rodnim
drvetom. Ašlama crvena spada među najbolje rodne sorte trešanja sa obilnim rodom.

Osobine ploda

Plod ove sorte je krupan, izduženo srcolikog oblika, pri peteljci širok, prema zaobljenom vrhu se postepeno sužava. Udubljenje oko peteljke srednje široko i srednje duboko. Boja ploda je žućkasta sa crvenom pokrivnom bojom, sočnog,slatkog okusa i tanke pokožice. Meso je žućkastobijele boje, mehko i karakteristične arome.

Osobine lista

Listovi ašlame crvene su krupni, eliptičnog oblika sa tamnozelenim licem i naličjem. Ivice lista su krupno nazubljene i list po sebi na licu ima malo maljavosti, dok je naličje jako maljavo. Ugao grananja bočnih nerava je 45°. Boja nerava je svijetlozclena sa jakim malj ama po sebi. Položaj njihovih polovina prema srednjem nervu je ravan. Odlikuje se oštrijim vrhom lista.


KONCEPT RADA KEYSTONE D.O.O
  • proizvodnja ljekovitog bilja, gljiva, te unapređenje proizvodnje autohtonih sorti voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda,
  • certificiranje proizvodnje na organsku i halal proizvodnju,
  • otkup: a/ ljekovitog bilja, b/ gljiva, c/ voća i povrća,
  • prerade i pakovanja istih,
  • plasman otkupljenih proizvoda poznatim kupcima,
  • edukaciju seoskih domaćinstava u okruženju.