BosanskiEnglish
 
     
» Jabuka (Lederica)
Porijeklo i upotreba

Smatra se da potiče iz Francuske. Ovakvo porijeklo ukazuje da ne predstavlja autohtonu so
već genotip koji je odomaćen na ovim prostorima. Bere se početkom oktobra. Dospijeva
jelo u novembru i drži se do u kasno proljeće. Stona je sorta dobrog kvaliteta, a služi i za raznovrsnu preradu.

Osobine stabla

Raste sporo, ali izraste snažno i može dostići velike dimenzije. Izrazite je snage rasta, koja traži duže vrijeme za normalizaciju i balans između rasta i rodnosti.
Krošnja je širokookruglasta, velika i dobro osvij etlj ena. Osnovne skeletne grane imaju dobar ugao grananja, veoma su čvrste i ne savijaju se. Grane viših poredaka su bogato obrasle rodnim grančicama.

Osobine ploda

Plod je srednje krupan, izjednačen, okruglasto-spljošten i prema čašici se pomalo sužava. Pokožica je gruba, zelene boje, presvučena hrđom koja može prekriti cijelu površinu ploda. Na sunčanoj strani je tamnocrvene boje. Kožasta prevlaka zrelih plodova prelazi mjestimično u sivosmeđu boju. Meso ploda je žućkasto-bijelo, dosta rahlo, sočno, vinskog kiselog okusa i izraženog specifičnog mirisa.

Osobine lista

Lederica se odlikuje krupnim listom, široko jajastog oblika, tamnozelene boje lica i svjetlozelenog naličja. List je krupno nazubljenog oboda, slabije maljavosti lica i naličja. Bočni nervi zatvaraju ugao od 30° u odnosu na centralni nerv. Boja nerava je svjetlozelena sa srednje izraženim maljama po sebi. Položaj njihovih polovina prema srednjem nervu je manje savijen. Ova sorta karakteriše se većom oštrinom vrha lista.

KONCEPT RADA KEYSTONE D.O.O
  • proizvodnja ljekovitog bilja, gljiva, te unapređenje proizvodnje autohtonih sorti voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda,
  • certificiranje proizvodnje na organsku i halal proizvodnju,
  • otkup: a/ ljekovitog bilja, b/ gljiva, c/ voća i povrća,
  • prerade i pakovanja istih,
  • plasman otkupljenih proizvoda poznatim kupcima,
  • edukaciju seoskih domaćinstava u okruženju.