BosanskiEnglish
 
     
» Jabuka (Senabija)
Porijeklo i upotreba

Pretpostavlja se daje donesena sa Istoka. Bere se u prvoj polovini oktobra. Upotrebljava se tek od decembra, uglavnom kao stono voće, a zbog bijelog mesa pogodna je i za sušenje.

Osobine stabla

Spada u bujnije sorte. Krošnja veoma uska, sa uspravnim granama poput jablana, ali pošto
su relativno tanke, povijaju se, što krošnji daje poseban izgled. U voćnjaku se jednostavno prepoznaje po tome što su joj grane skoro potpuno gole i u doba kada su sve druge sorte jabuke već odavno procvjetale i potpuno razvile listove.

Osobine ploda

Plod je srednje krupan do krupan, okruglastopljosnat, često pogačast. Peteljka kratka, duboko usađena u peteljkino udubljenje. Kožica joj je vrlo tanka, glatka i sjajna. Boja ploda je u osnovi žućkasta do zelenkastožućkasta, a za vrijeme čuvanja dobije slamastu boju. U zoni peteljkinog udubljenja prisutna je hrđasta prevlaka. Sa sunčane strane je blijedorumena. Po plodu su rasute mnogobrojne hrđaste tačke. Za vrijeme lagerovanja rumenilo dijelom iščezava. Meso ploda je bijelo, dosta čvrsto, okusa slatko-nakiselog, oskudijeva u kiselini, nedovoljno je sočna i bez izražene arome.

Osobine lista

Senabija sekarakteriše krupnim listom, izduženo jajastog oblika. Boja lica lista je zelena sa žućkastom nijansom, dok je naličje zeleno. List je po obodu nazubljeno-testerast, a u pogledu maljavosti lica i naličja, ove odlike su slabije izražene. Vrh lista je više oštar. Bočni nervi zatvaraju ugao od 50°, u odnosu na centralni nerv. Nervi lista su svijetlozelene boje i srednje maljavosti. Posjeduje manju uvijenost položaja u odnosu na njihovu polovinu prema srednjem nervu. Ovo je karakteristika date sorte.


KONCEPT RADA KEYSTONE D.O.O
  • proizvodnja ljekovitog bilja, gljiva, te unapređenje proizvodnje autohtonih sorti voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda,
  • certificiranje proizvodnje na organsku i halal proizvodnju,
  • otkup: a/ ljekovitog bilja, b/ gljiva, c/ voća i povrća,
  • prerade i pakovanja istih,
  • plasman otkupljenih proizvoda poznatim kupcima,
  • edukaciju seoskih domaćinstava u okruženju.