BosanskiEnglish
 
     
» Jabuka (Zelenika)
Porijeklo i upotreba

Porijeklo joj je nepoznato, ali vrlo rasprostranjena autohtona sorta na ovim prostorima. Nema kuće, avlije a niti većeg voćnjaka da nema bar po jedan primjerak ove sorte. Bere se polovinom oktobra, a dospijeva za jelo u novembru i traje do proljeća. Upotrebljava se kao stono voće i za preradu u pekmeze i marmelade.

Osobine stabla

Ima bujan rast i dostiže velike dimenzije. Izražene je snage rasta,jer je triploidna sorta te kasnije i stupa na rod, posebno na bujnim podlogama, odnosno sjemenjacima. Krošnja je okruglasta, a u punom rodu pljosnata, rijetka. Osnovne skeletne grane rastu široko, ne obrazuju spratove, bogato su obrasle rodnim grančicama. Rodnost joj je dobra i sklona je alternativi.

Osobine ploda

Plod je srednje krupan, pljosnat ili veoma pljosnat, ponekad asimetričan, a od čašice se pružaju rebra koja su najčešće plitka i široka. Osnovna boja pokožice ploda je žuto-zelena, a dopunska je crvena do intenzivno crvena. Meso je čvrsto, bijelo, sa zelenkastom nijansom, prožeto zelenkastim žilicama, vinskog okusa i blago izražene arome. Stajanjem mezokarp ploda postaje ukusniji, a i vremenom gubi sočnost.

Osobine lista

Zelenika se karakteriše krupnim listom, eliptičnog oblika sa tamnozelenim licem isvijetlozelenim naličjem lista. List po obodu je testerast, a u pogledu maljavosti lice je malo maljavo, a naličje jako. Bočni nervi zatvaraju ugao od 55°, u odnosu na centralni. Izražena je crvenkastožuta boja i jaka maljavost, te ravan položaj, u odnosu na njihovu polovinu prema srednjem nervu. Ova odlika je karakteristika ove sorte. Vrh lista je oštriji.

KONCEPT RADA KEYSTONE D.O.O
  • proizvodnja ljekovitog bilja, gljiva, te unapređenje proizvodnje autohtonih sorti voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda,
  • certificiranje proizvodnje na organsku i halal proizvodnju,
  • otkup: a/ ljekovitog bilja, b/ gljiva, c/ voća i povrća,
  • prerade i pakovanja istih,
  • plasman otkupljenih proizvoda poznatim kupcima,
  • edukaciju seoskih domaćinstava u okruženju.