BosanskiEnglish
 
     
» Jeribasma (vodenjača)
Porijeklo i upotreba

Porijeklom je iz Anadolije, tursko ime .jeri basrne" znači "ne gazi zemlju" (tj. ne padaj na zemlju jer ćeš se raspasti pri udaru o zemlju). Poznata je i pod nazivima vodenac, pljuskača, vodenjak, bljuzgača, što ukazuje na veliku sočnost. Stara odomaćena sorta kruške koja se kod nas gaji od davnina, a upotrebljava se u svježem stanju, do soka i turšije. Sazrijeva krajem septembra.

Osobine stabla

Ima bujno stablo, guste krošnje, dok su grane povijene prema zemlji koje čine krošnju
okurglastom. Mladice rastu veoma krivo, pa se i po krivim mladicama i ljetorastima lahko
prepoznaje. Dobro rađa, ponekad neredovno.

Osobine ploda

Plod je srednje krupan do krupan, prema vrhu sužen, neujednačenog oblika, širokog i dugog
trupa, uskog i kratkog vrata, krupniji plodovi obično kvadratično zaobljenog trupa (četiri široko zaobljena brida), poneki (većinom manji) jajasto zvonast. Pokožica ploda je tanka i nježna, zelenkasta, kasnije zelenkastožuta, lenticele sitne, zelenkaste, guste. Peteljka je duga i tanka, meso žućkastobijelo, slatko i veoma sočno, tako da za nju u narodu kažu da se "ne jede, nego pije".

Osobine lista

Jeribasma se karakteriše srednje krupnim listom, široko jajastog oblika. Boja lica lista je tamnozelena, dok je naličje svijetlozeleno. List je po obodu sitno nazubljen, a u pogledu maljavosti lica i naličja, ove odlike su slabije izražene. Vrh lista je oštriji. Bočni nervi zatvaraju ugao od 45°, u odnosu na centralni nerv. Nervi lista su svijetlozelene boje i male maljavosti. Posjeduje ravan položaj u odnosu na njihovu polovinu prema srednjem nervu. Ovo je karakteristika date sorte.

KONCEPT RADA KEYSTONE D.O.O
  • proizvodnja ljekovitog bilja, gljiva, te unapređenje proizvodnje autohtonih sorti voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda,
  • certificiranje proizvodnje na organsku i halal proizvodnju,
  • otkup: a/ ljekovitog bilja, b/ gljiva, c/ voća i povrća,
  • prerade i pakovanja istih,
  • plasman otkupljenih proizvoda poznatim kupcima,
  • edukaciju seoskih domaćinstava u okruženju.