BosanskiEnglish
 
     
» Kruška (Kajzerica)
Porijeklo i upotreba

Porijeklo ove sorte je nepoznato, ali njena rasprostranjenost u našim krajevima je jako velika. Skoro da nema avilije i dvorišta da nema ovu sortu kruške. Sazrijeva u prvoj polovini oktobra i plodovi se beru prije nego što sazriju. Upotrebljava se kao stona sorta zbog svog slatkog, sočnog i aromatičnog mesa.

Osobine stabla

Ima srednje bujan rast. Krošnja je polupiramidalna, grane se razvijaju pod oštrim uglom što činijako gustu krošnju. Obrazuje puno rodnog drveta i njena rodnost je obilna i smatra se jednom od najboljih krušaka na ovim prostorima.

Osobine ploda

Kajzerica ima srednje krupan plod. Peteljka joj je kratka i debela. Pokožica je tanka, nježna i sjajna. Dokje na grani, plodje zelenkastožute boje, kasnije počinje da žuti, tako da kad potpuno sazri, dobija slamastožutu boju, kojaje ponekad sa sunčane strane prelivena blijedim rumenilom. Uz peteljku i čašku ima smeđe mrlje. Meso plodaje žućkastobijelo, nježno, sočno,topivo i vrlo fino, slatko-nakiselog osvježavajućeg okusa i izvanredno aromatično.

Osobine lista

Kajzerica se odlikuje srednje krupnim listom, koji je široko jajastog oblika, sa zelenkastom bojom lica i svijetlozelenom bojom naličja, List je sitno nazubljene ivice, malo maljavog lica i malo maljavog naličja. To je i jedna od karakteristika lista ove sorte. Bočni nervi zatvaraju ugao od 45° u odnosu na centralni nerv, Boja nerava je svijetlozelena sa malo izraženim maljama po sebi. Položaj njihovih polovina prema srednjem nervu je ravan. Ova sorta karakteriše se oštrijim vrhom.

KONCEPT RADA KEYSTONE D.O.O
  • proizvodnja ljekovitog bilja, gljiva, te unapređenje proizvodnje autohtonih sorti voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda,
  • certificiranje proizvodnje na organsku i halal proizvodnju,
  • otkup: a/ ljekovitog bilja, b/ gljiva, c/ voća i povrća,
  • prerade i pakovanja istih,
  • plasman otkupljenih proizvoda poznatim kupcima,
  • edukaciju seoskih domaćinstava u okruženju.