BosanskiEnglish
 
     
» Obični orah
Porijeklo i upotreba

Ovo je najrasprotranjeniji genotip oraha kod nas, i ujedno ima najveći privredni značaj, te je vrlo rano postao predmet trgovine, i već prve turske zakonske odredbe o gradskoj trošarini u obzir uzimaju orah. Kod nas se koristi kao podloga za proizvodnju sadnica kalemljenog oraha.Jezgra je cijenjena u svježem stanju zbog svog kvaliteta i postiže dobru cijenu na tržištu, ali njena upotreba je i u domaćinstvima za spravljanje kolača i za cijeđenje ulja koje je upotrebljavano kao hrana u dane posta.

Osobine stabla

Obični orah je jednodomo drvo visoko do 25 m. U mladosti se brzo razvija i jako grana.
Deblo je dosta kratko. Korijenov sistem je snažan. Prašnička grozdasta cvast je resa, a tučkasti cvjetovi, obično 1 do 3 razvijaju se na vrhu mladara. Anemofilna je i stranooplodna biljka.

Osobine ploda

Plod je srednje krupan, dosta zaokrugljen i na osnovi nešto proširen, tako da plod može na
njoj stajati. Boja ploda je u početku zelena i na površini glatka, a u zrelom stanju smeđe boje, nepravilno raspuca i ispušta koštunicu, koja puca uzduž šava na dvije polutke. Ljuska fina i plitko naborana, šav malo izražen, jezgra žuta, savršeno dobro ispunjava ljusku, unutrašnje pregrade vrlo tanke, nježne, tako da se cijela jezgra može vrlo lahko vaditi. Daje veliki randman jezgre.

Osobine lista

Listovi su složeni, nepamo perasti, obično sa 5-9 listića. Listići su elpitični, sjajno zelene boje, male maljavosti i lica i naličja, cijelog oboda i zašiljeni. Ugao grananja bočnih nerava je 45° i slabe maljavosti. Položaj njihovih polovina prema srednjem nervuje više uvijen.


KONCEPT RADA KEYSTONE D.O.O
  • proizvodnja ljekovitog bilja, gljiva, te unapređenje proizvodnje autohtonih sorti voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda,
  • certificiranje proizvodnje na organsku i halal proizvodnju,
  • otkup: a/ ljekovitog bilja, b/ gljiva, c/ voća i povrća,
  • prerade i pakovanja istih,
  • plasman otkupljenih proizvoda poznatim kupcima,
  • edukaciju seoskih domaćinstava u okruženju.