BosanskiEnglish
 
     
» Šljiva (Požegača)
Porijeklo i upotreba

Porijeklom je iz Male Azije (Sirija, Persija, Kavkaz) odakle je prenesena u Grčku oko 333.
godine prije naše ere, a na Balkan ju je donio Aleksandar Veliki. Od tada joj je dato posebno mjesto u proizvodnji i zastupljena je u svakom voćnjaku. Sazrijeva krajem avgusta i početkom septembra, a na većim nadmorskim visinama zri do kraja septembra. Koristi se za potrošnju u svježem stanju, i primjerena je za sve oblike prerade: sušenje, pekmez, kompot, rakija.

Osobine stabla

Stablo šljive je veoma kompaktno i čvrsto, naraste i do 10 metara, sa prilično razgranatim
granama. Stablo šljive je srednje bujnosti, više okruglo nego piramidalne krošnje. Dužina
rodnog drveta i obraslost granama je osrednja.

Osobine ploda

Plod je sitan do srednje krupan, duguljasto eliptičnog oblika ili izduženo okruglastog oblika. Plitka brazda se pruža po dužini ploda, a karakteristično je da se od sredine (gdje su najširi) prema vrhu i prema osnovi sužavaju, više prema vrhu nego prema osnovi. Kožica tanka, čvrsta, tarnnoplave boje, sa sitnosmeđim lenticelama, prekrivena pepeljkom (maglicom ili maškom). Meso ploda je čvrsto, zlatnožute boje i sočno, aromatično, slatko-nakiselo i lahko se odvaja od koštice.

Osobine lista

Listovi su srednje krupni, ovalni i nazubljeni. Boja lica je zelena a naličje svijetlozelena.Listovi su srednje maljavi. Vrh lista je oštar. Bočni nervi zahvataju ugao 50° u odnosu na centralni nerv. Nervi lista su svijetlozeleni i osrednje maljavi. Posjeduju ravan položaj nerava u odnosu na njihovu polovinu prema srednjem nervu.


KONCEPT RADA KEYSTONE D.O.O
  • proizvodnja ljekovitog bilja, gljiva, te unapređenje proizvodnje autohtonih sorti voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda,
  • certificiranje proizvodnje na organsku i halal proizvodnju,
  • otkup: a/ ljekovitog bilja, b/ gljiva, c/ voća i povrća,
  • prerade i pakovanja istih,
  • plasman otkupljenih proizvoda poznatim kupcima,
  • edukaciju seoskih domaćinstava u okruženju.